Az év 6. és legmelegebb időszaka, a nyár 1. hava, annak ellenére, hogy a meteorológiai nyár kezdete csak június 21-re esik, vagyis

kalendariuma legrövidebb éjszaka (Szent Iván napja 24-e) is ez idő tájt van. Több mint egy hónapig 17 órás nappalokra és napsütésre számíthatunk, de azt se felejtsük el, hogy Medárd (8-a) is ebben a hónapban van, s a népi megfigyelés szerint a 40 napos esős időszak is bekövetkezhet.

Öntözzünk bőséggel, kalkulálva az előbb leírtakat és legjobb, ha alkonyatkor vagy este tesszük ezt. A kiöntözött víz jobban hasznosul (kevesebb párolog el feleslegesen), és az állott víz, valamint az egész napi napsütésben felhevült kaktuszok testhőmérséklete is közelebb kerül egymáshoz. Egyes kaktuszfajok azt is kedvelik, ha langyos vízzel spricceljük őket. Persze ezt is csak a hajnali vagy esti órákban, de mindenképpen árnyékos és nem tűző napos helyen. Az oltáshoz igencsak optimális a hőmérséklet és a legkedvezőbb az időszak, mert a legtöbb kaktusz intenzív növekedésben van. A dugványozáshoz is jó az idő, a megszedett szártagokat pár napig “szárítsuk”, hogy a nyílt seb beszáradjon. A dugványokat homokkal kevert kertiföldbe ültessük és óvatosan öntözzük. A tavasszal és télen vetett magokból kikelt magoncokat is kitűzdelhetjük (pikírozás), ha még nem tettük meg. A kis növényeknek még nem kell olyan erős napfény, mint a felnőtt egyedeknek. Kis árnyékolás mellett nagyobbra is nőnek megfelelő nedvesség biztosítása mellett.

Az Opuntiák is virágzásba kezdenek. A télállós kertbe kiültetett fajok lapjai roskadoznak a bimbóktól és a virágoktól. Ha sok termést szeretnénk, egy kis ecsettel segítsünk be a méheknek, biztosítva ezzel a bőséges és hatékony megporzást.
A kártevők elleni védekezésről most se feledkezzünk meg. A fényképezést is folytassuk.

Írta: Varga Zoltán


Naptárkultúra

A Gergely-naptár 6. hónapja a június, amely 30 napos. Az év 152–181. napjait (szökőévben 153–182.) és a (22.)23–26.(27.) heteket foglalja magába. Az esztendő második 30 napos hónapja, a második negyedév 3. hava, a közfelfogás szerint a vakáció hónapja. A június (Iunonius) hónap a nevét Júnóról (Iuno), a gyermekáldás és a házasság római istennőjéről kapta, aki Jupiter felesége volt és a görög Héra latin megfelelője. Julius Caesar naptárreformja (Kr. e. 46.) óta 30 napos, azelőtt 29 napos volt. A 18. századi nyelvújítók által javasolt magyar elnevezése június helyett termenes. A régi magyar nevén – amely népi kalendáriumokban szerepelt – Szent Iván hava, rák hava és kaszáló hó, ősi magyar nevén pedig napisten hava és napjainkban még nyárelőnek is nevezik. A június sem a szokványos normál, sem a szökőévekben nem kezdődik olyan nappal, amely a hónapok közül bármelyikkel is egyezzen. A hónapnév rövidítése: jún.

Vakáció hava
A mérsékelt égövben, így Magyarországon is június elseje a meteorológiai nyár kezdete. (A déli féltekén az ehhez hasonló égövben és ugyanekkor a meteorológiai tél kezdődik.)

Június 21-én vagy a közvetlen környékén van a csillagászati nyári napforduló, mivel időnként 20-ra vagy 22-re esik. Ekkor van a Föld északi féltekén a nyári napforduló, a déli féltekén a téli napforduló. Ennek megünneplésére a nyári napfordulóhoz legközelebbi (3–4.) vasárnap tartják a Nap napját. A június az első félév záró hónapja. Érdekes módon az első félév napjainak száma 3-mal kevesebb (szökőévben 2-vel), mint a második félévé. Igaz 365 nap esetén nem felezhető, szökőévben viszont igen, akkor 283 nap lehetne. Ennek az anomáliának a korrigálása megoldható lenne, anélkül hogy bármi megváltozna, a február 29 (szökőévben 30) napossá tételével augusztus rovására. A nap delelője június 21-én van, vagyis először ezen a napon a legrövidebb az éjszaka, mely 24-ig megismétlődik. Érdekes kérdést vet fel, vajon megközelítőleg miért nem egyformán melegek a sokévi átlagok alapján sem, az ugyanannyival előtte és ugyanannyival utána következő napok. Egyszerűbben: miért melegebb az utána lévő, mint az azzal egyező előző időszak? Nem néztem utána, de talán meteorológusok vagy csillagászok hiteles magyarázatot tudnának adni. Lehetséges, hogy hasonló a helyzet, mint napra vonatkoztatva: jellemzően 10–12 ó. között hűvösebb van, mint 12–14 óra között.

Június közepén kezdődik minden általános és középiskolában a nyári vakáció. Júniusban hasonló társas kirándulásokat szerveznek a közeli ismerősök, mint májusban, melyet juniálisnak neveznek.

A pünkösd időnként ebben a hónapban is előfordul, igaz általában májusra esik ez az ünnep, a húsvéttól számított 50. napon, vagyis május 10-e és június 13-a közé.

Az aratás tradicionálisan minden esztendőben e hó 29-én, Péter, Pál napján kezdődik.

Népi jóslások az időjárásra vonatkozóan:
Június 8. Medárd napja. Időjárásjósló nap. A közhiedelem szerint, ha ezen a napon esik az eső, akkor negyven napig esni fog, ellenkező esetben pedig ugyanennyi ideig szárazság lesz. A tudomány ezt nem igazolja. Hivatalos mérések alapján június az év legcsapadékosabb hónapja!

Júniusi nevezetes napok közül néhány:
01. A meteorológiai nyár kezdete
04. Trianon, a magyar fájdalom napja (1920)
05. Környezetvédelmi világnap
08. Medárd, az óceánok világnapja.
17. Az elsivatagosodás világnapja
21. A zene ünnepe
21. (20–22) a nyári napforduló (csillagászati nyár) kezdete
24. Szent Iván napja
29. Péter, Pál napja, az aratás kezdete
Június 1. vasárnapja: pedagógusnap Magyarországon
Június 3. vasárnapja: apák napja
Június utolsó hétvégéje: Budapesti Búcsú, annak emlékére, hogy 1991. június 30-ig kellett elhagynia Magyarország területét az utolsó szovjet megszálló katonának. A nyári időszámítás miatt minden nap (a valóságban) 1 órával korábban kezdődik. A június az első igazi nyári hónap. A kaktuszok virágzása tehát még javában tart és június hónapban is állandóan gyönyörködhetünk a rendkívül változatos színű, de sajnos, rövid életű virágokban, így az 1. vasárnapra eső pedagógusnapon a diákok meglephetik a tanáraikat, a 3. vasárnapon tartandó apák napján pedig a gyerekek az édesapjukat szépen fejlett, pompásan virágzó kaktuszokkal.

Forrás:
Britannica Hungarica
Wikipédia Creative Commons
Új Magyar lexikon

Írta: Kiss Csaba
HH 151


A cikk írója a szerzői jogokat fenntartja!