Az év utolsó (12.) és a tél első hava a legtöbb gyűjtőnek az egyik legnyugalmasabb hónap. Hogy miért? Mert a növények nagy részét ilyenkor már nem kell öntözni, tápoldatozni, gyomlálni, átültetni.

kalendariumA virágzást a rövidnappalos növényeinknél esetleg érdemes figyelni és fotózni. Azért jó, ha legalább hetente alaposabban megvizsgálunk minden kaktuszt, nehogy a véletlenül behurcolt kártevő elszaporodjon. Tanulmányozzuk tehát a szakirodalmat, rendszerezzük az új szerzeményeket, hogy szükség esetén megtaláljuk azonnal a keresett szakcikket.

A vízgyűjtő edényeket ürítsük ki, a szabad ég alatt fordítsuk fel, hogy ne gyűljön bele csapadék, ami fagyott állapotban tönkreteheti. Gondoljuk át az idei év tapasztalatait, tervezzünk a jövő évre. Ha bővíteni akarjuk üvegházunkat, az előkészületeket nyugodt körülmények között kényelmesen megtehetjük. Sok kaktuszos már ilyenkor elkészíti a magjegyzéket, tehát nézzünk körül (pl. a neten) és rendeljünk. A kaktuszgyűjtő egyesületek évi rendszeres listája is már lassan kopogtat.

A karácsonyikaktusz (Schlumbergera truncata) ilyenkor teljes virágzásban van/lehet. Ha azt akarjuk, hogy tovább gyönyörködhessünk virágaiban, tegyük hűvösebb, de világos helyre. Ne drasztikusan hűvösebbre, csak olyan 18 °C körüli helyiségbe. Legjobb, ha már akkor tesszük ilyen helyre, amikor behozzuk a bimbós kaktuszt, mert a fiatal bimbók kényesek a bolygatásra. Egyes Mammillaria fajok is virágozhatnak ilyenkor, mint pl. M. vetula subsp. gracilis, M. plumosa, sőt, a Ferocactus latispinus, melyet egy 60 W-os hagyományos izzó (vagy egy 8W-os, jóval takarékosabb LED lámpa) plusz fényével virágzásra bírhatunk.

Ezeket a növényeket is tegyük világos, mérsékelten meleg helyre (15–20 °C), és nagyon óvatosan öntözhetjük. Arra ügyeljünk, hogy a szárukra ne kerüljön folyadék. A telelő gyűjteményünket fagymentes időben szellőztessük, ha lehetséges, juttassuk több fényhez is mindet. A beállított minimális hőmérsékletet hagyományos hőmérőkkel ellenőrizzük. Azonnal mobilizálható tartalékfűtésről gondoskodjunk az automatikus fűtőrendszer esetleges műszaki meghibásodása esetére.

Vessünk egy “pillantást” a kint hagyott kaktuszokra is. A fagytűrő fajoknál bizonyosodjunk meg az esővédő fóliák állapotáról, hiszen ilyenkor már bármikor havazhat. Havas időben készítsünk pár képet a télállókról, érdekes, üdítő élmény lesz visszanézni a következő nyáron!

Írta: Varga Zoltán


Naptárkultúra

A Gergely-naptár 12. hónapja a december, amely 31 napos. Az év 335–365. napjait (szökőévben 336–366.) és a (48)49–(52)53. heteket foglalja magába. Az esztendő utolsó hónapja és logikusan a hétből az utolsó 31 napos. Az elnevezése a latin decem(ber, bris, bres) szóból származik, melynek jelentése tízedik, utalva arra, hogy eredetileg ez volt az évkezdő márciustól számított tízedik hónap a római naptárban.

A 18. századi nyelvújítók által javasolt magyar elnevezése (december helyett) fagyláros. A régi magyar neve – amely népi kalendáriumokban szerepelt – Karácsony hava, és még télelőnek is hívták, ősi magyar nevén pedig Álom hava. December minden évben a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az év szeptembere. A hónapnév rövidítése: dec.

Ünnepek hava
A december a karácsonyi ünnepségsorozat jegyében telik. Mindig a karácsonyt megelőző advent (a katolikus egyházi év kezdete) első vasárnapjával kezdődik és január 6-án, vízkeresztkor ér véget. Karácsonyig a hajnali misék (roráték) jellemzik. A karácsony szláv eredetű szó, jelentése: legrövidebb nap. Innentől kezdve hosszabbodnak a nappalok. Jézus születésének keresztény ünnepe, a szeretet, a család ünnepe. A modern időszámítást is innen eredeztetik. Karácsonyfa-állítás (szaloncukor, színes függők, szalagok, csillagszórók, gyertyák, világító füzérek, stb. gazdagon díszítik) karácsonyi ajándékozás, betlehemezés, kántálás, mint népszokás jellemzi. December 13-án, Luca napján kezdődik a lucaszék készítése, mely 13 részből áll, és naponta csak egy készül el belőle, a szék a karácsonyi éjféli misére készülhet el, melyre felállva lehet felismerni a boszorkányokat. A lassan készülő munkákra is mondják: „Úgy készül, mint a Luca széke”. Ez az időszak a disznótorok fő ideje. Karácsonykor hagyományos ételek kerülnek a gyertyafényes, ünnepi asztalra: halászlé, rántott hal, töltött káposzta, kocsonya, kalács, mákos guba, diós, mákos bejgli.

December az ajándékvásárlás hónapja is. A karácsonyt megelőző időszakban, főleg a vasárnapokon a vásárlási láz minden évben csúcsokat döntöget. Jellemző, hogy a kereskedelem ebben a hónapban bonyolítja le az egész évi forgalmának negyedét, harmadát!

A karácsonyt megelőző Mikulás a gyerekek várva várt napja. Dec. 5-e estéjén érkezik, az ablakba tett csizmácskákba rejti el ajándékát, a „rossz gyerekek” a krampusztól virgácsot is kapnak. Ha Mikulás vagy Télapó megrázza szakállát, akkor karácsonykor is havazni fog, azaz, fehér karácsony lesz. A karácsony, mint az öröm ünnepe, számtalan klasszikus és modern zeneszerzőt ihletett meg, örökzöld dalok születtek.

A december egyéb szempontból is nevezetes. A következő évi költségvetést fogadja el a Ház. A gazdasági év is ezzel a hónappal ér véget. Az oktatásban a téli vakáció karácsony előtt kezdődik és két héten át tart. Az óév utolsó napja, szilveszter, az év búcsúztatója, éjfélkor a Himnusz hangjai után, pezsgővel, tűzijátékkal és ünnepi beszéddel köszöntjük az újévet vagy a jövendő új esztendőt.

Decemberben több nevezetes napot tartanak világszerte, ezek közül néhány:
06. Mikulás-nap
10. Nobel-díjak átadása
13. Luca-nap
21. A téli napforduló: a csillagászati tél kezdete
24. Szenteste (karácsonyfa-állítás napja)
25. Karácsony napja (Magyarországon ünnep)
26. Karácsony másnapja (Magyarországon ünnep)
28. Aprószentek napja
31. Szilveszter

Mozgó ünnepek:
Karácsony előtti 4. vasárnap: advent 1. vasárnapja (novemberre esik)
Karácsony előtti 3. vasárnap: advent 2. vasárnapja (bronzvasárnap)
Karácsony előtti 2. vasárnap: advent 3. vasárnapja (ezüstvasárnap)
Karácsony előtti 1. vasárnap: advent 4. vasárnapja (aranyvasárnap)
Karácsony utáni 1. vasárnap: Szent család vasárnapja

A kaktuszgyűjtők legszebb ajándéka, ha a kedvencek közül minél több ünnepi virágot bont és így búcsúztatja az óévet és köszönti az új esztendőt!

Immár hatodik esztendeje, tradícionálisan, minden év decemberében jelenik meg a formabontó kiadvány, a KAKTUSZKÖR-KÉP.

Forrás:
Britannica Hungarica
Új magyar lexikon
Wikipédia

Írta: Kiss Csaba
HH 151


 A cikk írója a szerzői jogokat fenntartja!