Az év 11., utolsó előtti hónapja – ami az ősz vége is egyben – szintén kaktuszaink nyugalmának előkészítéséről szól. Most már bármelyik napon lehet komolyabb fagy, így kedvenceinknek “menetkésznek” kell lenniük, hogy bármikor kényelmesen bepakolhassuk az előkészített védettebb helyre (ha nem vittük be korábban).



Érdemes összekészíteni növénykalendariumeinket, hogy egy mozdulattal mobilizálhatók legyenek szükség esetén. Az összepakolás jó alkalmat ad növényeink átvizsgálására. Ha még mindig találunk növényeinken kártevőket, akkor védekezzünk ellenük akár manuálisan a kártevőt összenyomva, vagy valamilyen szerrel. Legegyszerűbb a különféle szpré kivitelű szerek alkalmazása, de ha öntöznünk kell a szer bevitele miatt, akkor arra az időre, amíg a kaktusz földje újra kiszárad, vigyük enyhébb (10–15 °C) helyre.

A “telelő” helységet is érdemes kitakarítani. Pincében szükséges egy fertőtlenítés a gombák ellen, vagy a korhadó falevelek és az egyéb hulladékok összeszedése ajánlatos (amin kártevők bújhattak meg). A fagytűrő és télálló fajokat a túlzott nedvesség ellen védjük, különösen a “csak” fagytűrőeket. Nézzük át gyűjteményünket és a beteg vagy elpusztult egyedeket különítsük el, semmisítsük meg, vagy ha még érdemes, azonnal kezeljük a betegségüket. Ezeket a teljes gyógyulásig ne teleltessük együtt az egészségesekkel. A teleltető helyiség, üvegház hőmérsékletét automatizáljuk 7 °C körül és több ponton mérjük a hőmérsékletet, hogy szükség esetén korrigálhassunk. A takarékosság is fontos szempont, de a növények kárára ne tegyük.

A még ilyenkor is virágzókat melegebb helyen óvatosan öntözhetjük is. A karácsonyikaktuszt (Schlumbergera truncata) ilyenkor ne öntözzük addig, amíg meg nem jelennek rajta a bimbók. Ha látjuk a bimbókezdeményeket, vigyük be a már fűtött lakás mérsékelten meleg (kb. 20–24 °C) és félárnyékos részére, majd a nem bolygatott helyen elkezd virágozni. A virágzás alatt nyugodtan öntözhetjük, és ha 2–3 éve nem ültettük át, tápoldatozhatjuk is mértékkel.

Írta: Varga Zoltán


Naptárkultúra

A Gergely-naptár 11. hónapja a november, amely 30 napos. Az év 304–334. napjait (szökőévben 305–335.) és a (42)43–(47)48. heteket foglalja magába. Az esztendő utolsó előtti hónapja és a négyből az utolsó 30 napos. Az elnevezése a latin novem(ber, bris, bres) szóból származik, melynek jelentése kilencedik, utalva arra, hogy eredetileg ez volt a márciustól számított kilencedik hónap a római naptárban.

A 18. századi nyelvújítók által javasolt magyar elnevezése (november helyett) gémberes. A régi magyar neve – mely népi kalendáriumokban szerepelt – Szent András hava, és még őszutónak is hívták, ősi magyar nevén pedig Enyészet hava. November minden évben a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év márciusa, és a szökőévek kivételével a február is ugyanazzal a nappal indul. A hónapnév rövidítése: nov.

Esők hava
November 1-éhez gazdasági hagyományok kötődnek, „ilyenkor szorultak be legkésőbb az október 21-e után még kint hagyott állatok: a csorda, a ménes, a gulya és a csürhe”. Hagyományosan november 11-én, Márton napján vágják le a tömött libákat, és a közhiedelemben úgy tartották: “aki libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Márton az újbor bírája, azaz ilyenkor már iható az újbor és a lakomák időszaka ez. A Márton napi időjárásból következtettek a télre: “Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” A kalendárium szerint november 19-e: “Szent Erzsébet napja tél erejét szabja”. Az őszi munkák zárónapja. November 25-e Katalin napja. Időjárásjóslás is kötődik e naphoz: „Ha Katalin kopog, akkor karácsony tocsog, viszont ha Katalin tocsog, akkor karácsony kopog”. Katalin az utolsó mulatós – bálos nap, mert ezt követi a karácsonyig tartó advent (jelentése: megérkezés) kezdete. November 30-a, Szent András névnapja a hónap utolsó napja, a téli évnegyed kezdete.

Ebben a hónapban (és egész télen) Magyarországon már csak a télálló kaktuszfajok és egyéb pozsgások maradhatnak a szabadban, a fagytűrők esőtől védett helyen szintén kint telelhetnek.

Novemberben több nevezetes napot tartanak világszerte, ezek közül néhány:
01. Mindenszentek napja
02. Halottak napja
30. Szent András napja

Az USA-ban az elnökválasztást hagyományosan minden második páros év november első hétfőjét követő kedden tartják (2–8-a közé esik). November 4. csütörtökén van a hálaadás (Thanksgiving) ünnepe.
A Schlumbergera truncata – karácsonyikaktusz – egyik népi neve az USA-ban Thanksgiving Cactus, mivel a virágbontása e dátum környékére esik.


Forrás:

Britannica Hungarica
Wikipédia

Írta: Kiss Csaba
HH 151


 A cikk írója a szerzői jogokat fenntartja!